Moje Piękne,
co tu dużo kryć: pierogowa ze mnie dziewczyna ;) Uwielbiam ruskie, z kapustą, z truskawkami czy jagodami. Pierogi z jabłkami to jednak nowość dla mnie. a przy tym niezwykle udany eksperyment :)
Co potrzebujemy?
4-5 szklanek mąki pszennej
szczypta soli
5 łyżek śmietany
3 łyżki oleju
3/4 szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody
3-4 duże jabłka
cynamon
cukier
Jak przygotować?
W misce mieszamy mąkę, sół, śmietanę i olej. Wyrabiając ciasto dolewamy stopniowo wodę. Kiedy ciasto będzie już gładkie odstawiamy przykrytą miskę na 10-15 min., aby ciasto odpoczęło. W tym czasie kroimy jabłka na małe kosteczki (ewentualnie ścieramy na tarce) i gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie. Dla smaku dodajemy cynamon i cukier. Ciasto dzielimy na 4 części i jedną z nich rozwałkowujemy. Pozostałe nadal leżą pod przykryciem. Kiedy już mamy cienką warstwę ciasta wycinamy koła, dodajemy jabłek i zlepiamy. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do gotującej się wody i po ich wypłynięciu gotujemy jeszcze ze 3 min. na małym ogniu.
Ja na gotowe do podania pierogi dałam jeszcze trochę śmietany i cynamonu. Jeśli chcemy jeszcze słodsze pierogi to warto posypać je cukrem.
Smacznego!
P.S. Co powiecie na takie przepisy? Pomyślałam, że skoro ostatnio robię w domu za kucharza to raz na jakiś czas wrzucę przepis na coś wyjątkowo dobrego :)
Buziaki,
Marta ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecam przeczytać
- Mycie włosów metodą OMO
Moje Drogie, mycie włosów to jakby nie patrzeć dosyć prosta czynność, jednak coraz więcej blogowiczek odkrywa ten troche bardziej złożony sposób i szczególnie świetny dla zniszczonych włosów.
- Pielęgnacja włosów - wrześniowa aktualizacja
Moje Piękne, w drugiej połowie sierpnia zaczęłam zmieniać swoją włosową pielęgnację. Na dzień dzisiejszy jest zupełnie inna niż w wakacje i z tego powodu postanowiłam Wam ją pokazać. Muszę przyznać, że póki co jestem szalenie zadowolona.
- Merz Spezial vs Revalid, czyli wrażenia po pół roku walki z wypadaniem włosów
Moje Piękne, w ciągu pół roku przeprowadziłam dwie 3-miesięczne kuracje. Merz Spezial dostałam do przetestowania i kiedy na początku z powodu problemów rodzinnych zaczęły wypadać mi włosy miałam nadzieję, że te tabletki mi pomogą. Niestety tak się nie stało i sięgnęłam po Revalid, który dawno temu poradził sobie, kiedy włosy wypadały mi dosłownie garściami...
Popularne posty
-
Moje Piękne, jak ostatnio wspominałam, w grudniu postanowiłam wziąć się porządnie za swoje włosy. Po kilku miesiącach lekkiego zaniedbania...
-
Moje Piękne, upalne dni niestety spowodowały, że moje włosy są ze mną lekko skłócone. Nie dość, że z powodu ostatniego stresu znowu zaczęł...
-
Moje Piękne, dzisiaj Wam pokażę lakier, który aktualnie gości na moich pazurkach i muszę przyznać, że jestem nim szczerze zachwycona. ...
A ja uwielbiam naleśniki z jabłkami! :-) Jestem zdecydowanie za przepisami! :-) :-)
OdpowiedzUsuńteż je uwielbiam ;)
Usuńaleś mi smaka narobiła :D
OdpowiedzUsuń... i pierwszy raz widzę w składzie śmietanę..
ja do wyżyć kulinarnych założyłam sobie drugiego bloga hehe nie chciałam 'śmiecić' kosmetycznego ;)
choć mi samej takie posty absolutnie nie przeszkadzają,
lubię ;)
w zasadzie nie ma różnicy czy dodasz mleko czy śmietanę, akurat mleka nie miałam więc śmietana poszła w ruch ;)
UsuńJa kulinarne posty będę wrzucała od wielkiego dzwonu jako tylko małe urozmaicenie :)
Pierogi z owocami kocham :D Muszę wypróbować tę wersję... ;)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej polecam, bo są przepyszne :)
UsuńAle równo ulepione :D
OdpowiedzUsuńTo akurat zasługa specjalnej foremki, sama tak nie umiem :D
Usuńnigdy nie jadłam pierogów z jabłkami
OdpowiedzUsuńja dopiero niedawno się dowiedziałam, że one w zasadzie są całkiem popularne ;)
Usuńnie przepadam szczególnie za pierogami, ale wierzę, że danie jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńja je po prostu uwielbiam :)
UsuńOd pierogów z owocami wolę ruskie, ale muszę przyznać, że te z jabłkami wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńdo ruskich mojej babci mam chyba największą słabość ;)
UsuńMniam, uwielbiam pierogi z owocami, ale z jabłkami jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńhttp://coconutlimee.blogspot.com/
koniecznie ;)
Usuńmmmmm, jadłabym <3
OdpowiedzUsuńZ jabłkami jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńja wcześniej też nie, nigdy jakoś na nie w sklepach nie trafiłam nawet
UsuńJa ostatnio robiłam ślimaczki z ciasta francuskiego (przepis na moim blogu) :)) Wyszło mało fotogenicznie, ale rozeszły się migiem. Pierogi uwielbiam z mięsem.
OdpowiedzUsuńJa właśnie z mięsem nie lubię, ale ciasto francuskie jak najbardziej ;)
Usuńja robiłam takie pierogi, tylko że nie gotowałam jabłek, włożyłam surowe kawałki, co prawda były trochę twardawe ale nie rozpadły się podczas gotowania :) a smak? Obłędny! :)
OdpowiedzUsuńMoje mimo gotowanie też się nie rozpadły, a były miękkie :)
UsuńPowiem Ci, że ja normalnie za cynamonem zbytnio nie przepadam, ale tutaj idealnie się wkomponował :)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńi są ;)
Usuńa czy w przypadku ciasta na zwykłe pierogi proporcja jest taka sama
OdpowiedzUsuń